Търговище, ПГИИ "Джон Атанасов"

21 Февруари 2016
Търговище, ПГИИ "Джон Атанасов" - Поход на вдъхновителите - „Аз мога - тук и сега”

Над 150 млади, будни и нахъсани за промяна умове срещнахме в...Търговище на 20 февруари 2016г.! Да, точно така - Професионална гимназия по икономическа информатика "Джон Атанасов" - град Търговище! Толкова мотивирани и амбицирани се чувстваме – всички в екипа на „Аз мога – тук и сега“, че дори не знаем как да изразим ентусиазма си! Уау! Ние можем - тук и сега!

Благодарим на Фирдес Рушудова от 1 СОУ "Св. Седмочисленици". Ето и какво написа тя след "Похода на вдъхновителите":
=======================

- Кой може?
- АЗ!
- Къде?
- ТУК!
- Кога?
- СЕГА!

Вървим само НАПРЕД и НАГОРЕ! В живота няма ЗАДНА СКОРОСТ!

Тези думи звучаха на финала на събитието. А началото...?

В ранните часове на почивния съботен ден близо 150 младежи и учители от средните училища в Търговище, сред които и 23 възпитаници на Първа гимназия, преживяхме вълнуващи часове с „Вдъхновителите“ от екипа на „Аз мога тук и сега!“ - Кристалин Чавдаров, Ваня Ананиева, Тодор Колев, Янислав Танков и Константин Рачев. Събрахме се заедно във физкултурния салон на училището домакин ПГИИ „Джон Атанасов“.

Инициативата „Аз мога тук и сега!“ - успешни млади хора, реализирали се в България, безвъзмездно, със собствени средства обикалят из страната и вдъхновяват младежите да творят и да останат в родината ни. Разказват за своя опит, за това кое на тях им е помогнало да успеят:

„ЗДРАВО БАЧКАНЕ, ПОСТОЯНСТВО, АМБИЦИЯ! – сподели с нас Кристалин. Посъветва ни още: „Научете се да казвате „БЛАГОДАРЯ“! Когато сте сгрешили, намерете сили да кажете „ИЗВИНЯВАЙ“! Изричайте смело „ОБИЧАМ ТЕ“ на близките си, за да не ви тежи, когато си отидат! Правете неща, с които да обогатявате вашето CV. Учете сериозно, посещавайте курсове, защитавайте сертификати, включвайте се в стажантски програми, участвайте в състезания и конкурси. Изучавайте чужди езици – поне два. На никого не му пука какви сте – българин, турчин, ром, селянин, гражданин, красив или не... важно е какво имате в главата си и какво можете да правите с ръцете си.

Ваня разказа за пътя си като преподавател в малка стая с една маса, столове и бяла дъска, а днес вече е собственик на Езикови училища „Интелект“. Според нея човек успява и гради кариера само ако обича своята професия. СЕМЕЙСТВОТО за нея е това, което дава смисъл на нещата.

„Не се притеснявайте от неуспеха. Той е само път към себеусъвършенстването. И най-успешните откриватели са имали хиляди неуспешни опити, докато стигнат до великото си творение“ – ни доказа с множество примери Тодор. Програмистът представи много любопитни новости в развитието на технологиите.

Константин е едва на 20 години и е тръгнал от малкото провинциално градче Севлиево. Той е още един пример, че няма невъзможни неща, когато човек вярва и следва мечтите си.

„Мога да отида навсякъде, светът е глобален! Избрах да бъда тук, защото искам свободата да творя, тук са хората и нещата, които обичам!“ – призна Янислав. „Четете книги, те развиват въображението ви. Не спирайте да учите, да търсите, пътувайте, изследвайте, общувайте с хората, от всеки може да научите по нещо, което после да доразвиете. Рискувайте, но премерено. Поставете си цел и се мотивирайте да я постигнете. Вярвайте в себе си.“

„Само стрелките на часовника, който е спрял, показват един и същи час 24 пъти в денонощието. НЕ ОСТАВЯЙТЕ ЧАСОВНИКА ДА СПРЕ!“ – завърши Кристалин.

Петима успешни, позитивно мислещи хора, успяха да ни развеселят, да ни накарат да заработим като едно цяло без дори да се познаваме помежду си, накараха ни да се замислим сериозно. Пробудиха умовете ни, нахъсаха ни за промяна. НИЕ МОЖЕМ - ТУК и СЕГА!

=======================

Усмихнатият основател на "Аз мога - тук и сега", г-н Кристалин Чавдаров по традиция откри деня със своята лекция и продължи с няколко мъдри думи и лични съвети, като сподели че да поискаш прошка и дадеш такава е Божествено. Кристалин закри събитието със следните думи:
"Промяната в която аз вярвам и работя е достоен труд, честност и гордост от това да градиш и развиваш живот тук в България!".

Отзиви от похода (виж всички)

Младият вдъхновител Константин Рачев разказа за своя собствен житейски и професионален път – от малко градче и училище до студент в столицата, програмист в „Киви Дизайн” и част от организаторите на „Аз мога - тук и сега”.

ИНТЕЛЕКТуалната, усмихната и успяла в професията, семейството си г-жа Ваня Ананиева, сърцето на езикови училища - Интелект ни изненада с това, че лекцията беше само на английски. Смайваща е силата на чуждите езици - "Да знаеш друг език, е като да имаш втора душа..." - Карл Велики! Г-жа Ананиева разкри тайна, която е ключ към научаването на езици. Безцнни са всички малки, но изключителни "ДА-та!" в живота ни...ще го запомним, благодарим Ви г-жо ИНТЕЛЕКТ!

Създателя на Обекто - Тодор Колев правилно отбеляза, че в България имаме всичко необходимо, за да си вършим добре работата и да бъдем успешни, като също така подчерта, че IT-бизнеса у нас е същинска златна мина, върху която стоим и която трябва да използваме.

Янислав Танков маркетинг специалист, програмист, луд предприемач и...ударно и вдъхновяващо смая с житейската си история младите приятели от град Търговище!

Следваща спирка Държавна търговска гимназия "Димитър Хадживасилев" - 27 февруари (събота) от 10:00 часа.

Снимки от Търговище (виж всички)


Партньори

 • Киви Дизайн
  организатор
 • BGsite
  основен партньор
 • СуперХостинг.БГ
  супер партньор
 • Dossev&Co.
  digital security
 • Исмена
  важен партньор
 • JobTiger - HR компания и кариерен сайт
  HR партньор
 • intellect
  партньор
 • mail bg
  партньор
 • slides
  партньор
 • 1000 stipendii
  партньор
 • CrazyHands.bg | Потопете се в света на ръчно изработените картички, декупаж, квилинг и бъдете уникални!
  партньор
 • Izpiti
  партньор
 • mediacafe
  партньор

 • помогнете ни

Благодарим Ви!

Всички инициативи на „Аз мога - тук и сега“, от възникването им като идея (2011 г.) до ежедневното им поддържане, превръщане във всеобща кауза и отговорност, се подкрепят от водещите, най-големите и най-коректните в своя бранш компании и приятели. Вие ни давате сила и увереност, за да продължаваме нашата борба, а именно развиване, мотивиране и инвестиране в нашето общо бъдеще, т.е. в нашите деца!